
Belangrijke Spaanse Pasen weetjes
Net als in Nederland wordt Pasen gevierd in Spanje met eten en gezelligheid. Tegenwoordig liggen er zelfs in de Spaanse supermarkten paaseieren, maar dat is niet waar het in Spanje om draait. In Spanje gaat het om de heilige week, Semana Santa die zelfs langer dan een week duurt. Aangezien de Spanjaarden het samen eten tot een ware kunstvorm hebben geheven wordt er tijdens Pasen ook lekker gegeten met familie en vrienden. Picknicken in de natuur is een van de favoriete met Pasen waarbij de traditionele Spanjaard weinig tot geen vlees zal eten met Pasen.
Om iets meer over de Spaanse Paastradities te weten hebben we hieronder 5 punten beschreven over de traditionele paasviering in Spanje:
1. De heilige week, Semana Santa duurt langer dan een week!
Dit is DE feestweek van Spanje, nog veel belangrijker dan kerstmis. Zowel de Spanjaarden zelf als de toeristen vergapen zich ieder jaar weer gedurende deze week aan de verschillende processies. Maar buiten het traditionele gedeelte wordt er ook genoten van eten en drinken met familie en vrienden. Door alle landelijke en regionale feestdagen hoeven de Spanjaarden maar enkele dagen vrij te nemen om tien dagen vrij te zijn. En genieten van het leven kunnen de Spanaarden als de beste. Let op ook veel (overheids)kantoren zijn gesloten, niet de beste periode om in het toch al wat bureaucratische land dingen geregeld te krijgen.

2. Domingo del Ramos
Het begint op palmzondag (Domingo de Ramos) , waar kinderen met versieringen van palmtakken door de straten lopen om zo de intocht van Jezus in Jeruzalem te herdenken. Aan het einde van de dag is de traditie dat de kleinkinderen de versieringen aan hun opa en oma schenken. Zij geven hun kleinkinderen dan zoetigheid hiervoor terug. Tip: ga een keer op Domingo de Ramos naar Elche u weet niet wat u ziet zo mooi als de versieringen zijn.

3. De processies
Op meerdere dagen tijdens de heilige week kunt u processies zien, van heilige maandag tot witte donderdag , Goede Vrijdag en Pasen zelf. Deze kunnen in de ochtend, middag of avond plaats vinden. Zorg dat u op de hoogte bent wanneer ze plaatsvinden in uw dorp of nabij gelegen stad want het is zeer indrukwekkend om mee te maken. De leden van de kerk paraderen van hun eigen parochie naar de kathedraal van de stad. Ze dragen daarbij een of meerdere pasos, praaltronen met daarop beelden van een lijdende Jezus of een bijbels tafereel zoals de Judaskus.
De Costaleros (de dragers) zijn heel sterke mannen!

Wist u dat sommige “Pasos” (Paaltronen) we meer dan 5000 kilo kunnen wegen? Hier zijn wel 500 man voor nodig. Het zijn echt loodzware bedden van massief hout bekleed met messing en zilver en soms goud. De beelden verschijnen uit de kerkpoorten en worden door de parochianen op gehuil of gejuich onthaald. De broederschappen van de parochies versieren hun pasos zo mooi mogelijk, hiervoor gebruiken ze bloemen en kaarsen. Sommige zijn echte kunstwerken. De Costaleros dragen deze al wiegend op hun schouders, op het ritme van zware fanfare riedels en tromgeluiden. Het mooie is dat deze broederschappen bestaan uit een zeer divers gezelschap, van een bankdirecteur, tot automonteur en ambtenaar. Iedereen is met Pasen gelijk, het gaat hier slechts om kracht en gelijke lichaamslengte!
4. De puntmutsen hebben niets met de KKK te maken
Krijgt u een naar gevoel van die puntmutsen die de dragers van sommige pasos om hebben. Doen deze u denken aan de Ku Klux Klan wanneer u kijkt naar een processie? Niets is minder waar, deze “capirotes”, de witte habijten met puntmutsen, hebben geen enkele associatie met racisme of rechts radicalisme. Deze puntmutsen komen nog uit de tijd van de Spaanse Inquisitie. Wie toen een religieuze misdaad had begaan, moest een capirote opdoen en daarmee over straat. Zo werden uitgelachen en bespuugd door het volk, maar door de mutsen waren ze wel anoniem.

5. De vrouwen rouwen om Jezus tijdens Pasen
De vrouwen die meelopen tijdens de processie tonen door middel van hun kleding dat ze in rouw zijn om de dood van Jezus. Traditioneel getrouw dragen vrouwen een mantilla, een zwart kante lange sluier met een hoge kam vastgemaakt op de achterzijde van het hoofd. Sobere kleding is sowieso belangrijk tijdens de paasperiode. Zo wordt er in Alicante kledingvoorschriften aan de vrouwen gegeven die meelopen in de processie van de stad. Rode lippen en rokken boven de knie mogen niet.