Feestdagen in Spanje
Feestdagen in Spanje zijn er in grote getalen en worden dan ook uitgebreid gevierd. Spanjaarden vieren het leven, vida la vida! Dat is dan ook één van de vele mooie eigenschappen van de Spanjaarden. Sommige feesten zullen lokaal in de ene gemeente grootser gevierd worden dan de andere. Maar als Spanje liefhebber hebben wij de belangrijkste voor u op een rijtje gezet. Dan heeft een goed overzicht van de Feestdagen in Spanje.
Geniet van de Spaanse Feestdagen. Zo kunt u met deze lijst in uw eigen woon- of verblijfplaats uitzoeken hoe deze Spaanse feestdag daar gevierd wordt en geniet ervan…Want menige viering van Spaanse Feestdagen zijn echt een hele belevenis, die u eens in uw leven meegemaakt moet hebben.
1 januari: Año Nuevo
Op 1 januari wordt er net zoals in Nederland ook op veel plaatsen aan de Costa’s een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. Het mooie is wanneer u dit in Spanje aan de Middellandse zee doet, de zee een stuk minder koud is dan de Noordzee in Nederland. Na de Nieuwjaars duik wordt er door vele mensen gebarbecued of gepicknickt natuurlijk onder het genot van een glaasje Cava, wijn of bier. Nog een voordeel van het heerlijke klimaat in deze Costa Blanca, u hoeft niet gelijk met onderkoelingsverschijnselen de auto in op weg naar huis.
6 januari: Los Reyes Magos
De viering van drie koningen in Spanje wordt groots gevierd. Deze begint al op 5 januari, dan starten de jaarlijkse festiviteiten als de Reyes Magos. In de avond aankomen voor de Cabalgata de los Reyes Magos (de optocht voor de drie koningen).
De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes, kerststalletjes, kerstliedjes. Ook is er een grote en vrolijke optocht, de Cabalgata de los Reyes Magos. De drie koningen rijden te paard of in prachtig versierde feestelijke wagens door de straten en gooien snoep en koekjes naar de kinderen. Op 5 januari mogen de kinderen hun schoentjes neerzetten en daar leggen ze dan wat snoep voor de Koningen en hooi voor de kamelen of paarden van de koningen bij. ’s Ochtends zien de kinderen dan of de drie koningen langs zijn geweest. Ook zien ze of de lekkernijen zijn meegenomen en of er een mooi cadeautje is achtergelaten.
3 Koningen is ook een officiële vrije dag in Spanje en wanneer u die dag ’s middags uit eten wilt, is het wijs om te reserveren want de restaurants zitten die dag overvol. Veel bedrijven zijn ook vanaf de kerst tot aan deze dag gesloten. Op 7 januari zijn de feestdagen afgesloten en gaat pas het gewone leven weer door.
Roscón de Reyes
Als ontbijt wordt traditiegetrouw op 6 januari de Roscón de Reyes gegeten, een ronde cake met gesuikerd fruit, welke de edelstenen van de koningen moeten voorstellen.
14 februari San Valentín, “el día de los enamorados”
Ook al is de oorsprong ervan heel anders, hier in Spanje is het vooral een commerciële feestdag. In Nederland is het vooral geliefden die aan elkaar een cadeautje geven en of uit eten gaan. Er wordt zelfs beweerd dat het Spaanse warenhuisketen El Corte Ingles de viering van deze dag heeft ingevoerd in Spanje om de omzet te verhogen, hetgeen wonderwel nog gelukt is ook!
Carnaval (3e-4e week februari)
Een van de bekendste carnavalsfeesten van Spanje wordt in Murcia gevierd. Maar bijna iedere stad en dorp hebben hun eigen Carnavals vieringen en optochten. Het carnavalsfeest in Aguilas de Múrcia is beroemd om de kleurrijke optochten, maar zeker ook om de bonte feesten gedurende de feestenavonden tijdens de carnavalsperiode. Deze feesten vinden plaats in grote tenten, vol met fleurige verklede mensen al dansend op de tropische carnavalsmuziek. Ook de vrijlating van de mythologische figuur Musona, is een happing op zich, vooral de schmink en kostuums zijn geweldig om te aanschouwen.
Zij lopen door de straten, en mocht iemand terwijl u hiernaar kijkt een ei kapot slaan op uw hoofd, schrik dan niet. Deze eieren zijn slechts gevuld met confetti, dus het wordt geen smerige boel op uw hoofd. Als laatste tip willen wij u meegeven om gelijk maar eens een glaasje Cuerva te proberen. Een typische carnavalsdrank dat door alle deelnemers rijkelijk gedronken wordt. Het lijkt een beetje op Sangria, een wijn met vruchten, dat bedoeld is om de feestgangers energie te geven om dagenlang tot de vroege uurtjes door te kunnen feesten.
Begin maart Las Fallas Mayores de Valencia
De Las Fallas feesten worden voornamelijk in en om Valencia gevierd, hier zijn ze dan ook het meest spectaculair en populair. Ieder jaar kan dit feest In Valencia op meer dan een miljoen bezoekers rekenen van over de hele wereld. Want in Valencia is er dan 2 weken lang van alles te beleven en te zien. Grote prachtig gemaakte praalwagens met enorme beelden. Veel verklede mensen erop en er omheen, dansende mensen in de meest bijzondere kostuums, en dan zijn er nog de galafeesten met de mooiste mensen in de meest prachtige, traditionele maar ook moderne outfits, en de meest bijzondere optochten en feesten voor de kleintjes. Er staan bandjes op de hoeken van de straten,, maar ook traditionele muziek, drumbands en of DJ’s, het is echt een uitbundig feest voor iedereen. Iedere avond wordt afgesloten zoals men vaker gewend is In Spanje met een grootse siervuurwerk show.
19 maart “Dia del Padre” Spaanse Vaderdag
Deze dag valt tegelijk met de “Día de San José”. Dit is een officiële vrije en feestdag en deze valt niet zoals in Nederland standaard op een dinsdag maar altijd op dezelfde dag. Op deze dag wordt net als in Nederland en België de vaders extra in het zonnetje gezet. Veel mensen gaan dan met de gehele familie uit eten en in de meeste restaurants zit het dan ook overvol, op deze dag kun je dus zonder reservering bijna in geen enkel restaurant terecht.
Semana Santa (heilige week)
Pasen is het belangrijkste religieuze feest in Spanje, veel belangrijker dan bijvoorbeeld Kerst. De week voor Kerst, waarin de lijdensweg en de wederopstanding van Jezus worden herdacht, heet in Spanje de Semana Santa.
Een week waar geloof, traditie, kunst en devotie in elkaar samenvloeien. Overal in Spanje wordt deze week uitbundig gevierd en de tradities en betekenissen herdacht. Met name door de (barokke) processies, die deze week dagelijks door de straten gaan, vaak iedere dag met een ander thema. Deze boeteprocessies beginnen op palmzondag
Domingo de Ramos (Palm Pasen)
Voor Palmpasen, de zondag voor Pasen, worden er van gebleekte palmbladen palmstokken gemaakt, waar de Spanjaarden de mooiste creaties van maken. Met deze palmstokken wordt onder trommelgeroffel door de straten gelopen door de vrouwen en de kinderen in een optocht (Processie )gelopen. Te samen met het grote Jezusbeeld dat door 40 dragers met witte schoentjes wordt gedragen, in 8 rijen van 5 personen, wordt langzaam een route van soms wel 3 tot 5 kilometer afgelegd. Aan het einde van de dag geven de kinderen hun mooie Palmstokken aan opa en oma in ruil voor zoetigheid. Echt heel indrukwekkend, zeker de viering hiervan in Elche, de palmhoofdstad van de Costa Blanca met meer dan 300.000 palmbomen.
Viernes Santo (goede Vrijdag)
Op Viernes Santo wordt de kruisiging van Jezus herdacht. Alle Spanjaarden zijn vrij op deze dag en de winkels zijn ook allemaal gesloten. Ook op deze dag is er een processie en een speciale kerkdienst.
Pascua (Pasen)
Met Pasen, op Paaszondag, vieren de christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen is het belangrijkste religieuze feest in Spanje.
Op Paasmaandag komen veel families of vrienden bij elkaar om te eten. Vaak wordt dan ook de ‘Mona de Pascua’ aangeboden door het hoofd van de familie. Het is een rijk versierde taart van eierdeeg, versierd met chocoladefiguurtjes die een traditioneel figuur, gebouw of een scene uitbeeld. Het is geen officiële landelijke vrije dag, maar in veel gemeentes overigens wel.
1e zondag van mei, día de la madre (Moederdag)
De viering van Moederdag in Spanje verschilt niet zo veel als de Moederdag viering in Nederland. Het draait er om dat de moeders in het zonnetje gezet worden. Dat moeders een dagje ontzien worden en cadeautjes krijgen. Het grote verschil is dat Moederdag in Spanje met de gehele familie en niet alleen met het gezin. Natuurlijk komen Spaanse families traditie getrouw allemaal bij elkaar op deze dag samen te vieren onder het genot van heerlijk eten en drinken.
Noche de San Juan
Als Spanje fan moet u dit feest ten minste 1 keer meemaken.De viering van de beroemde ”Noche de San Juan” aan de Spaanse Costa’s. Het San Juan feest wordt door de meeste Spanjaarden gezien als de kortste en meest magische nacht van het jaar. Volgens oud katholiek gebruik wordt op 24 juni in Spanje de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper) gevierd. Maar het feest begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni.
Een onvergetelijke ervaring
Een onvergetelijke avond en nacht, op zowat elke plek aan de Spaanse kust! Een nacht om te vieren met familie en of vrienden aan het strand. Onder het genot van lekker eten (BBQ), drinken en vreugde of kampvuren met natuurlijk vuurwerk. Eigenlijk kunt u deze nacht niet missen wanneer u in deze periode in Spanje bent.
Het mooiste en grootste San Juan feest wordt in Alicante gevierd. Alicante viert de komst van de zomer met de vreugdevuren van San Juan. In een spectaculaire weergave van muziek, kleur en vuurwerk, drommen duizenden mensen door de straten om dit feest te ervaren met een eerbetoon aan het element vuur.
Oorsprong van viering San Juan in Alicante
Om de komst van de zomer te vieren, trokken de inwoners van Alicante traditioneel op 23 juni naar het platteland voor een feestelijk diner. Ze aten op typische producten en om middernacht staken ze vreugdevuren aan. Ze dansten in het rond, maakten kampvuren en gingen zwemmen in de zee. Deze gewoonte duurde door de jaren heen, en in 1928 werden de feesten van de Vuren van San Juan formeel opgericht. Gedurende verschillende dagen viert Alicante deze grote eerbetuiging aan vuur, waar de sterren van de show echte maar kortstondige kunstwerken zijn. De vreugdevuren en de enorme papier-marche en houten figuren die in vlammen opgaan in de nacht van San Juan.
Viering San Juan in Alicante
De koningin van het feest, bekend als de “Bellea del Foc” (“Schoonheid van het Vuur”), wordt in mei gekozen. Uit de kandidaten die door een commissie in elke buurt worden gepresenteerd. De festiviteiten beginnen officieel op 20 juni met de “plantà”. Het opbouwen van de enorme vreugdevuren met de papier-marche figuren die de straten van Alicante met humor, pracht en praal vullen. Die dag worden de “barracas” of grote tenten ook opgezet om als openbare dansvloer te dienen. En waar feestgangers de typische vijgen en “cocas” (een soort gebakje met tonijn, uien en pijnboomnoten) kunnen proeven.
Enkele van de hoogtepunten van de festiviteiten zijn de intocht van de bands en commissies, met hun respectievelijke ‘schoonheden’ en hun hofdames die een traditionele kleding dragen; het bloemenoffer aan de patroonheilige van de stad, de Maagd van El Remedio op 21 en 22 juni; en de internationale folklore-parade, een spectaculaire processie met dansgroepen van over de hele wereld. Bovendien zijn er elke dag om twee uur ’s middags van 19 tot 24 juni vuurwerkshows op het plein Plaza de los Luceros. Dit zijn de oorverdovende “mascletàs”, waarvoor oordopjes ten zeerste aanbevolen zijn vanwege het geraas van de exploderende knallers en raketten.
En tenslotte om middernacht op 24 juni komt de “cremà” (brandend), het hoogtepunt van de feesten. Na een spectaculaire witte palm van vuurwerk worden de vreugdevuren overal in de stad in vuur en vlam gezet en verdwijnen ze te midden van veel vrolijkheid en dans en zang. Dit terwijl brandweerman de feestvierders met water drupt in wat bekend staat als de “banyá”.
Maar dan is het feest in Alicante nog niet voorbij. Van 25 tot 29 juni is er een vuurwerkwedstrijd op het strand van El Postiguet. Het historische centrum van de stad komt tot leven met een middeleeuwse markt en een scala aan shows.
Tradities van San Juan
Water en vuur staan deze nacht centraal. Van een massale nachtelijke zwempartij in zee tot vreugde- of kampvuren en vuurwerk. De Spanjaarden hebben tal van tradities op deze nacht die bol staan van bijgeloof. Zoals het verjagen van boze geesten door in of door het vuur te springen, dit brengt geluk. Op middennacht de zee in gaan voor schoonheid, gezondheid en zelfs vruchtbaarheid. Maar vandaag de dag gaat vooral iedereen naar het strand voor een gezellig feest. En zijn de tradities vooral om het extra feestelijke te maken. Er is nog 1 bijzondere San Juan traditie het vernoemen waard. Namelijk, die van het schrijven van 3 wensen op een papiertje om ze daarna in het vuur te gooien.
Wanneer u deze avond/nacht mensen in de weer ziet met papiertjes en pennen weet u nu dus waarvoor dit is. Voor middernacht worden de diepste wensen opgeschreven voor dit seizoen om ze daarna te verbranden in de vreugdevuren. Dit symboliseert een nieuw start, na pure reiniging en verlossing van de gebeurtenissen uit het verleden. Zodra iedereen dan massaal om middernacht de zee inloopt, vraagt men om de 3 gedane wensen uit te laten komen.
Viering van het vuurfeest op het strand
San Juan op het strand is een geweldige viering op het strand vol mensen in feeststemming. Er hangt een enorme opwinding in de lucht. Mede door de vreugdevuren, maar ook van de heerlijke geur van barbecue en/of van gegrilde vis. Het relaxte geluid van smeulend vuur, de gitaarklanken, het vuurwerk…… Een enorm sfeervolle echt traditionele Spaanse nacht waar alle zintuigen worden geprikkeld! En vergeet niet uw 3 wensen op te schrijven en in een vreugdevuur te verbranden voordat u om middernacht de zee in duikt! Misschien worden uw wensen wel vervuld na deze magische nacht…
Halloween op 31 oktober
Ook in Spanje wordt Halloween steeds vaker en uitbundiger gevierd. Maar vooral door de kleine kinderen die dan verkleed naar school gaan. Trick en treat wordt hier maar zelden gedaan, wel zie je versierde woningen en winkels. Ook worden er in sommige plaatsen optochten georganiseerd met super mooi geschminkte en verkleedde mensen. Hierbij lijkt het of deze mensen zo uit de videoclip van Michael Jackon’s Thriller zijn gelopen. Ook wordt er steeds meer georganiseerd voor de pubers, studenten en ouderen zoals thema feesten. Maar het wordt nog lang niet zo uitgebreid gevierd als in Nederland en al helemaal niet zoals in Engeland of Amerika.
Op 1 november is Dia de Todos Las Santas of Allerheiligen, en dit wordt wel uitbundig gevierd in Spanje. In Spanje zijn veel mensen vernoemd naar een heilige, net als in veel andere katholieke landen gebeurt. In Spanje hebben mensen twee verjaardagen, de dag van hun geboorte en hun “saintdag”, ter ere van de Heilige naar wie ze werden vernoemd.
Allerheiligen is een nationale feestdag, dus iedereen is vrij! Op deze dag bezoeken de Spanjaarden de graven van hun dierbaren die zij verloren hebben. Het is er op en rondom de begraafplaatsen enorm druk. Een topdag voor bloemisten die een belangrijk deel van hun omzet uit deze dag halen. Maar ook bakkers doen goede zaken, bijvoorbeeld door bestellingen voor speciale gebakjes, zoals Huesa de Santas (Heilige botten). Dit is een traditioneel Todas las Santas gebakje, gemaakt van marsepein, ei en suiker siroop.
Op 1 november, op de dag van Allerheiligen wordt iedereen door de Spanjaarden vereerd, zowel de heiligen als de overledenen dierbaren. De kans is groot dat u op deze dag meerdere bedroefde Spanjaarden zult zien. Een groot contrast met het moderne Halloween van een dag ervoor.
Kerst en de aanloop ernaar toe in Spanje
Nu Sinterklaas is vertrokken uit Nederland en weer onderweg naar Spanje is, tuigen veel mensen hun kerstboom op en wordt er naar de kerstdagen toegeleefd. Ook kerst in Spanje wordt steeds uitbundiger gevierd maar staat nog steeds bomvol met tradities. Vanaf begin december tot aan 6 januari (de viering van 3 koningen) worden alle winkel-hoofdstraten uitbundig versierd met mooie lichtjes in kersthema.
Villancios en Belenes
Ook klinken er overal “villancicos”(kerstliedjes) en kunt u op het Plaza Mayor (plein voor het stadhuis) van de meeste dorpen en steden een grote kerstboom vinden. Maar ook een belene (kerststal), en die belene is ook in iedere kerk en in elk huis te vinden. Veel van deze belenes zijn mee gegaan met de tijd, bevatten bewegende stukken en speciale effecten die u niet zou verwachten in een kerststal. Ook zijn er traditionele kerststallen met levende figuren die het kerstverhaal van de geboorte van Jezus naspelen. Het grootste verschil met de kerststallen die wij in Nederland zien is dat de kerststallen hier veel groter zijn opgezet. Niet alleen de stal zelf maar ook de verhaallijnen eromheen die uitgebeeld worden.
Kerstmarkt in Spanje
Misschien verwacht u het niet maar kerstmarkten zijn sterk in opkomst in Spanje. Zelf ook aan de verschillende Costa’s, terwijl het daar vaak nog lekker weer is in december en men dan minder het kerstgevoel heeft. Dit is misschien ook wel beïnvloed door de vele buitenlanders die er wonen zoals Engelse, Duisters, Scandinaviërs en Nederlanders en Belgen die vaak wat uitbundiger zijn in het versieren van de eigen woning met kerst. Maar in een stad als Madrid zijn de kerstmarkten ook populair en zijn meerdere kerstmarkten te bezoeken op verschillende locaties.
El Gordo
Op 22 december is de trekking van El Gordo. Spanjaarden zijn gek op loterijen, maar “El Gordo” is absoluut de allergrootste en belangrijkste loterij trekking van het jaar. Een ware traditie voor iedere Spanjaard. De trekking op zich is een hele happening en begint al om 8.00 uur ’s ochtends en is gedurende de gehele dag live op de Spaanse televisie te volgen. De nummers van de winnende ballen worden door zingende schoolkinderen bekend gemaakt. De naam “El Gordo”(de vette) is te danken aan de zeer vette prijzenpot van meer dan 2 miljard euro.
Kerstkaarten
Nog een leuk weetje: wist u dat Spanjaarden geen kerstkaarten sturen naar familie of vrienden die ze toch gaan ontmoeten tijdens de kerst! Praktisch gedacht van de Spanjaarden maar ook door whatsapp en andere social media zal ook in Nederland dit steeds meer gaan verdwijnen.
Kerstavond in Spanje
In tegenstelling tot Nederland is Kerstavond (Nochebuena) de belangrijkste kerstviering moment. Dit is echt een familiegelegenheid. Families en goede vrienden komen thuis bij elkaar om in urenlang te tafelen met de meest heerlijke Spaanse gerechten en dranken. Wie in Spanje verblijft rond de kerst moet er echt rekening mee houden dat alle restaurants en bars zijn gesloten. Zelfs een Macdonalds restaurant weet ik uit eigen ervaring toen wij wanhopig jaren geleden op vakantie waren in Spanje en dit niet wisten en dan maar “iets” wilde eten bij een fastfood restaurant.
Veel Spaanse families zingen gedurende het diner en helemaal wanneer er reeds een paar drankjes zijn genuttigd, gezamenlijk kerstliedjes waarvan Feliz Navidad een van de bekendste is. Het diner wordt afgesloten met een glaasje cava,. Traditiegetrouw gaan veel Spaanse families na het kerstdiner rond middernacht naar de nachtmis, de Misa del Gallo. In de nachtmis klinken opnieuw villancicios ter ere van el Niño Jesús (het kindje Jezus).
1e Kerstdag (25 december) in Spanje
Op 1e kerstdag komen de Spanjaarden wederom met familie of met goede vrienden bij elkaar om uitgebreid te lunchen. Vaak bestaat deze lunch uit diverse soorten vis en schelpdieren. Denk hierbij aan garnalen in allerlei vormen, krab, kreeft maar ook andere vissoorten welke zowel koud als warm worden geserveerd. Vroeger was het traditie om op Drie Koningen de kinderen de cadeautjes te laten uitpakken. Toch zie je steeds meer families de komst van “Papa Noel” (de kerstman) vieren op eerste kerstdag. Voor elk familielid, dus niet alleen voor de kindjes, zijn er cadeautjes onder de kerstboom of rondom de open haard.
2e kerstdag wordt net als in België niet gevierd in Spanje, het gewone leven gaat dan weer door tot aan 3 koningen op 6 januari.
31 december: Nochevieja
De viering van oudejaarsavond in Spanje is qua samenstelling wel een beetje gelijk als in Nederland. Spaanse families en vrienden (soms in combinatie ervan) komen samen voor een uitgebreid diner dat pas rond negen begint en eigenlijk door gaat tot iets voor middernacht.
Iets voor middernacht wordt traditie getrouw de tv aangezet om naar de klokslagen van de “Puerta del Sol” in Madrid te kijken. Ter voorbereiding krijgt iedereen een schaaltje, glaasje of stokje met 12 druiven, en bij iedere klokslag wordt een druif gegeten. De betekenis hiervan is dat dit voor iedere maand van het volgende jaar geluk zal brengen. Hierna wordt er geproost en getoost met Cava en wordt er tot in de late uurtjes gefeest. Vaak zie je in dorpen en steden dat op het stadhuis plein er ook live muziek is, er wordt afgeteld en soms vuurwerk is.
Vuurwerk in Spanje
Oud & Nieuw wordt er standaard niet al te veel vuurwerk af gestoken. Wat er door particulieren wordt afgestoken is meestal door toeristen of door restaurants waar een Nochevieja feest wordt gehouden. Op oudejaarsavond is het geen traditie voor Spanjaarden om vuurwerk af te steken. Al kun je het hele jaar door vuurwerk kopen in Spanje. Wanneer u of uw huisdieren nu gek worden van de harde knallen en al het overlast van het vuurwerk in Nederland, kom gerust naar Spanje, het is hier een heel stuk minder.