Wanneer u zich wil vestigen in Spanje is heel fijn om een iets te weten over de Spanjaarden hun gewoontes en eigenschappen. Het is fijn om bekent te zijn met de gebruiken van “de Spanjaard”. Wat zijn de gebruiken, de kenmerken van de Spanjaarden. Maar ook de “do’s and don’ts” in de omgang met Spanjaarden. Allemaal belangrijke weetjes om uw verblijf in Spanje nog plezieriger te maken. Net als dat het enorm wordt gewaardeerd om een klein beetje Spaans (te proberen) te spreken, zal deze kennis ook zeker op prijs gesteld worden door iedere Spanjaard.
Spanjaarden genieten van eten
Een Spanjaard eet heel anders dan wij gewend zijn, met name de tijden van het eten. Het genieten van het eten met een lekker drankje erbij (tapas) heeft een Spanjaard tot een van de belangrijkste levensdoelen gemaakt. Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank. Wanneer je tegen een Spanjaard zegt dat is niet nodig, beledig je hem daarmee. Ook in restaurants wordt ’s middags de hoofdmaaltijd genuttigd door de Spanjaarden en kan er uren getafeld worden. Er zijn 5 dagelijkse eetmomenten in het leven van de Spanjaarden dat ziet er als volgt uit:
- Desayuno (ontbijt 7.00 – 9.00 uur)
- Almuerzo (ochtend snack / 2e ontbijt tussen 10.00 – 11.00 uur)
- Comida (lunch + belangrijkste maaltijd, vaak 3 gangen tussen 14.00 en 16.00 uur)
- Merienda (middagsnack vaak een tapa 17.00 en 19.00 uur)
- Cena (avondeten rond 21.00 en 23.00 uur)
Spanjaarden zijn NIET lui
Er wordt weleens gezegd dat Spanjaarden lui zijn. Dat is niet zo, ze zijn anders. In Nederland zijn er ook genoeg luie mensen. Doordat veel Spanjaarden een andere prioriteit hebben in het leven, lijken ze misschien lui. Wij kennen ook keiharde werkers die altijd op tijd zijn. Daarnaast speelt het klimaat ook mee in dit vooroordeel over de Spanjaarden. Bij zeker 4 maanden lang temperaturen boven de 30 graden, wordt het tempo nu eenmaal iets lager, je moet wel. Sterker nog in Nederland gaan bij die temperaturen allerlei noodscenario’s in werking ?…De meeste bedrijven, scholen e.d. hebben gelijk tropenroosters.
De Spaanse Bureaucratie
De Spaanse bureaucratie staat erom bekent een van de allerergste te zijn. Dit houdt in dat wanneer u iets moet regelen met een officiële instantie u èn geduld en een lange adem moet hebben. Kantoren zijn wanneer u deze eenmaal gevonden hebt vaak slechts enkele uren open op een dag en dan moet u ook nog maar eens net de juiste persoon zien te kunnen spreken. En wanneer een bepaald proces lang duurt kan het zijn dat ondertussen het reglement of de wet alweer veranderd is en u van voren af aan moet beginne. Ongelooflijk en super irritant maar goed zo is het nu eenmaal… Zorg dat u hulp inschakelt van iemand die en de taal machtig is en de bureaucratische wegen kent. Misschien bent u iets meer geld kwijt, maar scheelt u echt heel veel frustratie.
Kritiek op Spanjaarden
Wees voorzichtig met het uiten van kritiek op een Spanjaard, met name over Spanje en Spanjaarden zelf. Spanjaarden uiten zelf veel kritiek, eigenlijk over alles maar zeker ook over hun land en andere landgenoten. Waagt u zich daar niet aan als buitenlander. Het is een heel trots volk, vragen of opmerkingen over de geschiedenis worden dan ook niet op prijs gesteld. Spanjaarden kijken vooruit en niet meer achterom.
Geen vragen over Franco
Vragen over de burgeroorlog, Franco en andere zwarte bladzijdes in de Spaanse geschiedenis aan de oudere generatie is vragen om moeilijkheden. Sinds de verdrijving van de dictatuur van Franco heeft Spanje in een gigantisch tempo een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De meeste mensen zien dit als zeer positief maar anderen vinden dat hiermee ook een stukje ziel en traditie van Spanje verloren is gegaan.
Het (te) laat komen in Spanje
Voor een Spanjaard is het bij sociale afspraken heel gewoon om een half uur tot een uur of soms nog langer te laat te komen. Sterker nog als u op tijd bent, bent u vaak serieus te vroeg. Maar ook bij een zakelijke afspraak, of een bezoek van een schilder, een airco monteur of iets is het echt heel normaal wanneer ze een half uur of langer (te) laat komen. Ook wanneer u om 12.00 uur een afspraak heeft bij de kapper, kan het zo maar zijn dat u pas om 12.45 uur aan de beurt bent.
Bij de jongere generatie zie je wel dat dit steeds beter wordt, maar het zit diepgeworteld in het DNA van een Spanjaard. Zie het dus niet als onbeschoft of respectloos, een Spanjaard heeft geen flauw benul dat ze iets doen waar sommige van ons zich kapot aan ergeren. Veranderen zal u de Spanjaard nooit, dus hou er gewoon rekening mee dat dit kan gebeuren. Scheelt een hoop (extra) grijze haren.
Mañana, Mañana
Een veel gehoorde en gebruikte term door Spanjaarden. Letterlijk betekent dit morgen, maar wordt meer gebruikt voor later, soms veel later. Onze tip is om te proberen heel duidelijke afspraken te maken, en houdt daar voor u zelf dan rekening met een kleine marge. Spanjaarden zijn heel goed in dingen beginnen maar al snel na de opstart begint de klad erin te komen. Ook in de bouw zie je weinigen zeer gestructureerd werken. Zorg dus dat u zeer duidelijke afspraken maakt, en verbaas u niet over de volgorde en het tempo welke een Spanjaard aan houdt.
Zelfs in tijden wanneer het economisch niet zo goed gaat, kan het zomaar zijn dat u weken moet wachten op een offerte. Onbegrijpelijk maar waar. Wanneer u dus weet dat de kans groot dat een aangevraagde offerte last heeft van het “mañana syndroom” maakt u zich er hopelijk iets minder druk om.
Spanjaarden zijn verslaafd aan de mobiele telefoon
Spanjaarden praten graag en veel, vaak ook nog een stuk luider dan wij gewend zijn. Het is nu eenmaal een heel gepassioneerd en hartstochtelijk volg. Dus wanneer u denkt dat Spaanse mensen ruzie hebben op straat, kan het zomaar een gesprek zijn dat “slechts” over voetbal, politiek of het weer gaat. Zo dus ook over de mobiele telefoon. Ook worden er zittend op het terras of al lopend video gesprekken gevoerd met of zonder camera aan, maar in ieder geval voor iedereen te horen want dit staat gewoon op de luidspeaker. Zo is het nu eenmaal, en deze gesprekken duren vaak niet een paar minuutjes. Zelfs terwijl de honden uitgelaten worden, wordt er geappt, gebeld of een spelletje gedaan op de telefoon. Jong en oud dat maakt werkelijk geen verschil, die mobiele telefoon zit vergroeid aan de Spaanse hand.
Whatsapp, het belangrijkste communicatiemiddel
Iedereen, werkelijk iedereen in Spanje gebruikt whatsapp, om mee te bellen, om foto’s maar ook documenten mee te verzenden, “voice” berichten te versturen. Zowel privé maar ook zakelijk. Iedereen in Spanje jong en oud heeft een mobiele telefoon, een computer of tablet is veel minder populair. Spanjaarden hebben hele gesprekken met elkaar, jawel terwijl iedereen mee kan luisteren op het terras via spraakberichten met whatsapp. Bel elkaar dan gewoon?
Herrie op straat
Blaffende honden 24/7, harde muziek na middernacht, vuilniswagens die ’s nachts het vuil op komen halen. Wanneer u heel rustig wilt wonen raden wij u of heel afgelegen in de bergen te gaan wonen of om niet naar Spanje te gaan. Maar ook in de bergen kan de hond van de buren 500 meter verderop voor overlast zorgen. In Spanje gelden nu eenmaal andere normen over lawaai. Wanneer u aan de Spaanse Costa’s woont kunt u er rekening mee houden dat de maanden juli en augustus en de Paas week (belangrijkste feestweek in Spanje) het bovengemiddeld druk en lawaaierig is. Geniet van de gezellige drukte of zorg dat indien het u te veel wordt, u deze periode juist weg bent. Buiten deze periode valt het allemaal best mee, en ach die nachtelijke vuilniswagen went ook wel hoor. Zeker wanneer u beseft dat u in het heerlijke Spanje woont en niet (meer) in Nederland!
Spaanse gebruiken, resumerend:
Spanjaarden hebben genieten tot de hoogte vorm van kunst verheven.
Een Spanjaard werkt om te leven, en niet, zoals veel Noord Europeanen, leven om te werken. Het sociale – en familieleven is het allerbelangrijkste voor een Spanjaard. Dit zie je ook terug in hun liefde voor kinderen maar ook voor de ouderen. Nog steeds wonen vaak de bejaarde ouderen in huis bij de kinderen of kleinkinderen. Een verpleeghuis is dan ook vooral populair bij de buitenlanders die hier wonen en niet zo zeer bij de Spanjaarden zelf.
Ook al klagen veel buitenlanders over een aantal typische kenmerken, veel van hen zouden voor geen goud willen vertrekken uit dit geweldige land. Niet alleen voor het lekkere weer, de gastronomie of de mooie natuur. Maar voor al het andere dat Spanje ook nog te bieden heeft zoals de goede gezondheidszorg, sportfaciliteiten, muziek, dans, kunst, design, mode, historie, cultuur en uitgaansleven.
De Spanjaarden zijn gepassioneerd, gezellig, positief en gul! Wanneer u als buitenlander eenmaal opgenomen bent in de “familie” van een Spanjaard, wees daar trots en vooral zuinig op. Zij zullen u altijd willen helpen en overal voor uitnodigen want dit is een band voor het leven.
wim
on said
Zijn nu in een hotel waar voornamelijk oudere Spaanse mensen voor een weekje zijn. Heeft dit iets te maken met sociale voorzieningen? Vreemd voor ons, er stopt een bus, men stapt uit en de week van anderen is voorbij en men stapt in. Heel vreemde situatie, althans voor ons.