Heel vaak krijgen wij de vraag gesteld wat het nu eigenlijk kost om een appartement of huis in Spanje te kopen. Leuk die prijzen die op onze site staan, maar wat komt er allemaal nog meer bij kijken? En moet er voor jullie dienstverlening betaald worden? Heel belangrijke en goede vragen!
We beginnen met het goede nieuws:
Onze dienstverlening is voor huizenkopers geheel gratis! De verkoper betaalt de makelaarskosten voor het verkopen van een huis, en dus worden wij (HuisaandeCosta) ook betaald door de verkoper of diens makelaar.
De kosten koper in Spanje
Wel komen er nog allerlei andere kosten bovenop de verkoopprijs, en deze zijn hoger dan wanneer u een woning in Nederland of België koopt, de zogenoemde kosten koper. U kunt rekening houden met ongeveer 13% van de aankoopprijs. Deze kosten komen bovenop de aankoopprijs en kunnen nooit mee gefinancierd worden, indien dit voor u noodzakelijk zou zijn.
Waar bestaan de kosten koper uit?
Overdrachtsbelasting of BTW?
- Allereerst de overdrachtsbelasting bij bestaande woningen, deze is afhankelijk van de regio waar u een woning koopt meestal 10%, alleen in Andalusië is dit 8%.
- Bij nieuwbouw komt er 10% BTW op de koopsom
Inschrijving in register
Daarnaast zijn er inschrijvingskosten verbonden aan het registeren van uw gekochte woning in het Spaanse Kadaster, te weten het “Registro de la Propiedad”. De kosten hiervan bedragen ongeveer een 0,5 % van de aankoopsom
Notariskosten
Voor een bestaande woning liggen de notariskosten tussen de 0,5 en 1%, afhankelijk van de waarde en dus de hoogte van de koopsom. Bij een nieuwbouw woning komt er een extra 1% bij i.v.m. een soort zegelrecht, wat zich het beste laat uitleggen als administratieve belastingen.
En dan nog de optionele kosten.
Hypotheekkosten
Wanneer u uw aan te kopen woning in Spanje (gedeeltelijk) wilt financieren met een hypotheek, komen daar uiteraard nog kosten bij. Het verkrijgen van een hypotheek in Spanje is duurder dan in Nederland, de kosten op een rij:
- Belasting op hypotheek.Dit is ongeveer 1% van het bedrag dat aan hypotheek wordt ingeschreven, en let op want het ingeschreven bedrag is een heel ander bedrag dan wordt uitgekeerd. Veel Spaanse banken schrijven namelijk rond de 150 % (met een marge van 10% er nog op of onder) van het verstrekte hypotheekbedrag in. Dit extra bedrag op het hypotheekbedrag van rond de 50% houdt de bank als reserve in voor wanneer er niet meer voldaan kan worden gedaan aan de hypotheekverplichtingen, ter dekking van eventuele boetes en rente enz. g en andere kosten. Overigens werkt dit in Nederland ook zo.
- Registratiekosten en notariskostenDit is ongeveer 1% van het bedrag dat aan hypotheek wordt ingeschreven, en let op want het ingeschreven bedrag is een heel ander bedrag dan wordt uitgekeerd. Veel Spaanse banken schrijven namelijk rond de 150 % (met een marge van 10% er nog op of onder) van het verstrekte hypotheekbedrag in. Dit extra bedrag op het hypotheekbedrag van rond de 50% houdt de bank als reserve in voor wanneer er niet meer voldaan kan worden gedaan aan de hypotheekverplichtingen, ter dekking van eventuele boetes en rente enz. g en andere kosten. Overigens werkt dit in Nederland ook zo.
- Afsluitkosten bij de bankIedere bank rekent ongeveer 1% van het hypotheekbedrag aan afsluitprovisie.
- Bemiddelingskosten tussenpersoonWanneer u er voor kiest om uw hypotheek door een Nederlandstalige tussenpersoon te laten regelen, zal u voor deze dienstverlening ook moeten betalen, afhankelijk van u situatie zal dit tussen de € 1.500,- en € 3.000,- kosten. Maar dan kunt u echt alles vanuit Nederland regelen, in uw eigen taal, met de snelheid en kwaliteit van dienstverlening die u ook in Nederland gewend bent. Indien u daar interesse in heeft, kunnen wij u naar een van onze geselecteerde partners doorverwijzen.
Advocaatkosten
Wanneer u gebruik wenst te maken van een Nederlandse advocaat is het raadzaam om hier ook rekening mee te houden in uw budget. Een onafhankelijke advocaat rekent voor zijn of haar dienstverlening rond de 0,5 % van de koopsom, echter is dit wel afhankelijk van de werkzaamheden die u verlangt van deze advocaat. Gaat het slechts om “simpel” vertaalwerk van de documenten of gaat het ook om juridisch uitzoekwerk. Onze tip is om hiervoor een of meerdere offertes aan te vragen of hiervoor raad aan uw makelaar voor te vragen.
Resumerend komen er behoorlijk wat kosten bovenop de koopsom, zeker indien u ervoor kiest om deze grotendeels te financieren. Wel is alles afhankelijk van de soort woning die u koopt, in welke regio en uw persoonlijk situatie maar met bovenstaande bedragen heeft u in ieder geval een indicatie.