Omdat het recept voor Gambas al Ajillo zo ontzettend populair is op onze website, hebben we een iets snellere maar zeker niet minder lekkere variant hierop uitgekozen.
“Gamba’s al horno” een variant op de “gambas a la plancha”
In veel Spaanse restaurants aan de verschillende Costa’s worden garnalen in allerlei formaten en diverse soorten vis “a la plancha” geserveerd. “A la planca” is op een grilplaat bereid, omdat niet veel mensen een grilplaat hebben, en het bereiden van de gamba’s op deze wijze wel heerlijk is, beschrijven we hieronder een manier om de gamba’s in de oven te “grillen”. Voordeel ervan is dat u in een keer een groot aantal garnalen bereiden kunt, zodat iedereen in een keer tegelijk aan het pellen en daarna smullen kan gaan.
Interesse om vastgoed in Spanje te kopen
Ingrediënten, voor 4 personen:
- 24 grote, verse, ongepelde garnalen ( tussen de 7,5 ons en 1 kilo, afhankelijk van de (lekkere) trek. Mocht u nu niet de mogelijkheid hebben om de garnalen vers te kopen, maar alleen ingevroren, zorg dat dat u deze goed laat ontdooien en uitlekken alvorens u ermee aan de slag gaat.
- 4 -6 lekkere verse grote tenen knoflook (afhankelijk van de hoeveelheid garnalen, ik gebruik het liefst de Spaanse want die teentjes zijn verser en sterker)
- Een lekker bosje fijn gehakte of geknipte platte of blad peterselie.
- Grof zeezout
- 1 dl goede olijfolie
Extra benodigdheden:
- Bakplaat voor in de oven
- Bakpapier om bakplaat mee te bekleden, hoef niet persé maar scheelt een hele hoop boenen na afloop.
- Vijzel of snijplank met goed keukenmes

Aan de slag:
Allereerst beginnen we met het maken van de kruidenpasta, gebruik hiervoor een vijzel. Doe de knoflook, de peterselie blaadjes en een beetje zeezout in een vijzel. Door het stampen/pletten met de vijzel komen de smaken uit de kruiden extra tot zijn recht. Hierna voegt u de olijfolie toe en komt dit eruit te zien als een soort pasta.
Heeft u geen vijzel dan kunt u ook de knoflook met de zijkant van het keukenmes pletten en daarna fijn snijden, de peterselie fijn hakken of knippen en dit mengen met de olijfolie en een snufje zeezout.
Knip nu van de garnalen de langste voelsprieten eraf, zodat we deze straks netjes op een rijtje op de bakplaat kunnen leggen, zonder dat er overal sprieten uitsteken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de bakplaat en bekleed deze geheel met bakpapier. Leg nu de garnalen op hun zijkant netjes in rijtjes op de bakplaat, afhankelijk van de hoeveelheid kun je ze dichterbij elkaar of verder van elkaar af leggen. Besprenkel nu de gemaakte kruidenmix over de garnalen. Laat de garnalen, deze tijd is afhankelijk van de soort oven en de grote van de garnalen, in 10 – 14 minuten gaar worden.
Serveertip:
Dien de garnalen op als ze nog warm zijn, op een mooie grote schaal met wat citroenpartjes of direct verdeeld over de borden. Voor de echte knoflookliefhebbers maakt u het nog lekker om er nog een schaaltje aioli (zie ons recept hiervoor om het zelf te maken) met stokbrood erbij te serveren
Heerlijk met een lekkere salade erbij als hoofgerecht, of alleen als voorgerecht of als onderdeel van een tafel vol met tapas!
Beroemde gerechten uit Spanje: Paella, Tapas, Spaanse ham
Spaans eten is puur genieten. Denk aan een geurige paella, rijk gevuld met zeevruchten of kip en saffraanrijst – elke hap een smaaksensatie. Of het nu snel even een zakje churros is of Spaanse tapas: typische spaanse kleine gerechtjes zoals albondigas, patatas bravas en knapperige calamares, perfect om samen met anderen te delen en eindeloos van te blijven proeven.
En dan de Spaanse ham, jamón ibérico: flinterdun gesneden, vol van smaak, smeltend op uw tong. De zon op uw huid, een glas wijn erbij… u zou het elke dag willen. Zo verrukkelijk, zo divers – Spaans eten maakt van elke maaltijd een feest.
Uit eten in Spanje: typisch Spaans eten
De Spaanse eetcultuur en uit eten gaan aan de Costa Blanca is een feestje voor al uw zintuigen. Overal vindt u gezellige restaurants met sfeervolle terrassen, vaak met uitzicht op zee. Zeker aan de Costa Blanca Zuid.
Alles wat u al kent en heeft gezien tijdens uw vakantie in Spanje. De keuze is uit typisch Spaanse gerechten is enorm: van traditionele tapasbars tot moderne keukens, voor elke smaak wat wils. De gerechten zijn vers, smaakvol en verrassend betaalbaar – u eet er heerlijk voor een lage prijs. Lokale wijnen, vriendelijke bediening en het ontspannen ritme maken het extra bijzonder.
Of u nu in een knus dorpje zit of aan de kust van Torrevieja of Benijofar, de sfeer is altijd warm en uitnodigend. Uit eten hier wilt u elke dag! Wat zou het heerlijk zijn om hier ook echt te wonen. Alleen in de winter of gewoon voor altijd!
Iedere dag de Spaanse keuken?
Wonen of een vakantiehuis hebben in Spanje betekent: elke dag genieten van heerlijk Spaans eten, net als de Spanjaarden. Verse Spaanse gerechten zoals paella, tapas en lokale specialiteiten binnen handbereik.
Een vakantiehuis is bovendien veel aantrekkelijker dan elk jaar een dure reis boeken. U heeft uw eigen plek, komt tot rust wanneer u dat wilt, en bent flexibel in wanneer en hoe lang u gaat. Geen vaste schema’s, geen hoge hotelkosten – alleen maar vrijheid, zon en de smaak van Spanje. Elke dag voelt als vakantie. Heeft u wel eens nagedacht over een huis kopen in Spanje?
Een Spaanse droomwoning: een appartement aan de kust? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij kijken graag samen met u juiste locatie voor uw droomhuis te kopen aan de Costa. Wij zijn de Nederlands sprekende makelaar aan de Costa Blanca Zuid!
Buen provecho
Veelgestelde vragen over Spaans eten en de Spaanse eetcultuur
Wat wordt bedoeld met de Spaanse eetcultuur?
Aan de Costa Blanca draait de eetcultuur om het samen zijn met vrienden en familie, lokale producten en de tijd nemen voor de maaltijd. Tapas, rijstgerechten en verse zeevruchten voeren de boventoon. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag, vaak gevolgd door een siësta. Avondeten begint meestal rond acht uur.
Kan ik ook gewoon Nederlandse ingrediënten krijgen in Spanje?
Nederlandse expats hebben hun stempel gedrukt op de eetcultuur aan de Costa Blanca Zuid. In diverse restaurants vind je bitterballen, kroketten en stamppot op het menu. Supermarkten bieden Nederlandse producten zoals hagelslag, pindakaas en drop. Je kunt dagelijks flexibel kiezen uit Spaanse gerechten maken of de “Nederlandse pot”.
Wat is Paella Valenciana en waar komt het vandaan?
Paella is een traditioneel Spaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Valencia. Het is een rijstgerecht dat vaak wordt bereid in een grote pan, bekend als een paellapan. De geschiedenis van paella gaat terug tot de 19e eeuw, waar het werd gemaakt door boeren met lokale ingrediënten. Tegenwoordig is paella de Spaanse maaltijd die iedereen kent in Spanje en ook graag wordt gegeten bij de restaurants aan de Costa Blanca.
Welke ingrediënten heb ik nodig voor een authentieke Paella de Marisco?
Deze zeevruchten paella met garnalen, mosselen, inktvis en visbouillon wordt graag gegeten aan de Spaanse Costa Blanca. Voor een authentieke Spaanse Paella de Marisco heb je verschillende ingrediënten nodig, waaronder Spaanse paella rijst, saffraan voor de gele kleur, bouillon, ui, citroen, knoflook, paprika. Je kunt kiezen voor vis en zeevruchten zoals grote garnalen en mosselen. Om het helemaal af te maken is een paella pan wel een prachtige toevoeging!
Wat is het verschil tussen paella mixta en paella met vis?
Paella mixta bevat zowel vlees als vis, vaak in combinatie met zeevruchten, terwijl paella met vis zich richt op het gebruik van verschillende vissoorten en zeevruchten zonder vlees. Beide varianten zijn populair en hebben hun eigen unieke smaken.
Kan ik een vegetarische paella maken?
Ja, je kunt een heerlijke vegetarische paella maken door gebruik te maken van groenten zoals rode paprika, doperwten en andere seizoensgebonden groenten. Vervang de bouillon door groentebouillon en gebruik eventueel vegetarische eiwitten voor een vullende maaltijd.
Wat is Arroz a banda?
Rijst gekookt in visbouillon, geserveerd apart van de vis. Typisch uit Alicante en een graag gegeten gerecht aan de Costa Blanca zuid.
Gek op zoetigheden: probeer eens Cremaet (Carajillo)!
Koffie met rum, suiker en citroenschil, vaak geflambeerd. Dit is een regionale specialiteit na de maaltijd. Een heerlijke afsluiting van een prachtige maaltijd.
Hoe gaan restaurants in Costa Blanca Zuid omgaan met voedselallergieën en dieetwensen?
In de Costa Blanca Zuid zijn veel restaurants zich bewust van voedselallergieën en dieetbeperkingen. In toeristische gebieden zoals Torrevieja, Guardamar en Orihuela Costa wordt vaak aangegeven of een gerecht glutenvrij, vegetarisch of veganistisch is. Personeel spreekt regelmatig Engels en is vaak bereid om gerechten aan te passen.
stokkers
on said
Ik ga het nu proberen ik heb Argentijnse garnalen ongeveer 5 ons voor me zelf alleen.
Rosa
on said
LEKKER. En waar koop ik die in NEDERLAND?
Francisca
on said
Of een andere supermarkt natuurlijk
Annie
on said
wat ziet het er lekker uit. Vraagje; je hoeft de garnalen dus niet ‘ver’ van te voren te marineren?