
Wie denkt dat er op cultureel gebied weinig te beleven valt in de Costa del Sol heeft het mis. De kuststrook is veel meer dan alleen een mooie zonbestemming. U kunt er heus niet alleen bakken in de zon en flaneren langs het strand. Spanje is een land dat bekend staat om de vele uitbundige feesten die er gevierd worden. Zo zijn er jaarlijks tal van feestelijke optochten, compleet met praalwagens, dansers en muziek. Naast hun vele feestelijkheden staat de bevolking van het gebied langs de Costa del Sol tevens bekend om de hartelijkheid. Gasten worden verwelkomd met twee kussen, zelfs als ze elkaar voor de eerste keer ontmoeten en op straat maakt iedereen een praatje met elkaar.

Hartelijke locals
Er wonen zo’n zeven miljoen mensen in het gebied van de Costa del Sol. De lokale bevolking is erg gastvrij en vriendelijk. De meeste van hen zijn aanhangers van de rooms-katholieke kerk. Dit is dan ook de reden dat er zoveel feesten gevierd worden. Haast alle uitbundige straatfeesten in dit gebied zijn te danken aan een religieuze feestdag. De inwoners langs de Costa del Sol spreken voornamelijk Castiliaans. Aangezien er jaarlijks zoveel toeristen dit gebied van Spanje bezoeken, spreken veel locals ook een woordje Engels, Duits of zelfs Nederlands.
De sensuele flamenco
Wie de echte Spaanse cultuur van de Costa del Sol wil proeven doet er goed aan eens een avondje te gaan Flamenco dansen. Deze oude dans is een mengelmoes van Andalusische cultuur en zigeunermuziek. Hoewel de meesten flamenco vooral kennen als dans, is het genre onderverdeeld in zang, dans en gitaar. Het muziekgenre met bijbehorende dans is een belangrijk onderdeel van Spaanse familietradities. De expressieve dans wordt uitgevoerd samen met een danspartner: veelal een combinatie van een man en een vrouw. De dans is een spel van kracht en verleiding. Ondanks dat de danspartners elkaar nauwelijks aanraken is de flamenco een zeer sensuele dans.

Eetcultuur Costa del Sol
Op culinair gebied heeft het gebied rond de Costa del Sol veel te bieden. In dit deel van Spanje wordt er veelal twee keer per dag een warme maaltijd gegeten. Het ontbijt stelt weinig voor: meestal een klein broodje, maar tijdens lunch en diner wordt flink uitgepakt. De eettijden zijn erg anders dan wat Nederlanders gewend zijn. De lunch vindt plaats aan het einde van de middag, tussen 14.00 en 16.00 en het diner wordt pas na 20.00 ’s avonds gegeten, hoe warmer het is hoe later er gegeten wordt. Een typische traditie op culinair gebied is het bereiden van grote, uitgebreide maaltijden. Wie tussendoor honger krijgt neemt zijn toevlucht tot kleine hapjes: tapas genoemd.
Tapas voor de kleine trek
Tapas zijn overal te vinden langs de Costa del Sol. Ze worden meestal gegeten als tussendoortje in de periode tussen lunch en diner. U vindt overal de gezelligste tapastentjes. Bijvoorbeeld in een klein cafeetje langs een van de costa’s. In tapasgerechten wordt bijna altijd olijfolie en knoflook gebruikt. Voorbeelden van vaak geserveerde tapasgerechten zijn bijvoorbeeld patatas bravas en albondigas. Patatas bravas zijn gebakken aardappels en de tweede zijn gehaktballetjes. Beide worden geserveerd met tomatensaus. Een typisch drankje om te drinken naast je tapas is sangria. Dit is een fruitige, zoete Spaanse wijn. De combinatie van tapas en sangria is Spaans genieten op zijn best.
