Een heerlijke Spaanse variant op onze oliebollen, leuke tip om deze te maken om Oud & Nieuw in Nederland een Spaans tintje te geven
Churros
Als Spanje liefhebber kent u ze vast uit Spanje waar op iedere markt of op
belangrijke kruispunten wel een Churroskar staat. Maar tegenwoordig kom je in
Nederland of België ook de Churros wagens tegen op een Foodfestival, een
braderie of een kermis bijvoorbeeld.
Nu dacht ik altijd dat het best lastig was om te maken, had ook gelezen dat je
er speciaal een churro deegmachine voor moest kopen, maar het valt allemaal
hartstikke mee. En voor wie het echt heel vaak gaat maken, of ze zo lekker vind
dat u het professioneler wilt aanpakken, kunt u altijd nog een churros machine
aanschaffen. Ook voor de mensen die niet (willen) frituren is er een optie om
het recept in de oven te bereiden, leest u eerst het recept daarom helemaal
door.
Ingrediënten:
Hoeveelheid is voor een nagerecht voor
8 personen, of 2 grote zakken:
- 50 gram kristalsuiker
- 300 ml water (in NLD of België kraanwater, in Spanje uit fles
- 100 gram roomboter
- 250 gram tarwebloem (gezeefd tegen klontjes)
- 4 middel grote eieren (losgeklopt in een schaaltje)
- Snufje zout of half theelepeltje
Extra benodigdheden:
- Spuitzak met grote kartelmond
- Bakpapier
- Keukenrol(papier)
- keukenschaar
- Frituurpan met nieuwe frituurolie
- Grote hoge pan met 1,5 liter olie- of beter nog zonnebloemolie
- Indien geen frituurpan een oven
Geen frituurpan?
Wanneer u geen frituurpan heeft of überhaupt niet wil frituren, kunt u ook Churros
bereiden in uw oven. Verwarm uw oven voor op 200 °C en bekleedt de pakplaat met
bakpapier en zet deze klaar voor gebruik. Bereidt het beslag zoals hieronder beschreven.
Doe het beslag in de spuitzak, en spuit direct op de bakplaat met bakpapier
slangetjes van ongeveer 10 cm lang. Zorg voor een beetje ruimte tussen de
Churros i.v.m. het uitzetten van het deeg tijdens het bakken. Plaats de
bakplaat in het midden van de oven en bak de Churros in ca. 20 min mooi
goudbruin en gaar.
Meng de kristalsuiker, de boter, het snufje zout en het
water met elkaar, en verwarm dit in een pan op een lage pit totdat de boter
gesmolten is.
Voeg nu het schaaltje met de gezeefde bloem in een keer toe en roer met een
spatel totdat het deeg een bal vormt. Haal nu de pan van de hittebron af.
Voeg het schaaltje met losgeklopte eieren in 3 of 4 keer toe aan het deeg en roer dit er goed doorheen totdat je dik maar wel glad beslag hebt. Laat het beslag 10 minuten afkoelen (eventueel even in de koelkast)
Verhit de olie in een frituurpan, wok of hoge soeppan tot 180 °C. Om te controleren of olie heet genoeg is, kunt er een drupje beslag in spuiten. Wanneer dit in 15 sec. goudbruin is, dan is de olie heet genoeg.
Nu gaan we de Churros bakken, schep een deel van het beslag in de spuitzak en spuit direct het beslag in cirkels in de hete olie. Pas op dat u niet met de spuitmond of zak de frituurolie raakt. Knipt u nu om de 10 cm een reepje af. Bak de churros in 4-5 min. Goudbruin, en keer ze halverwege een keer om. Zodra ze klaar zijn kunt u ze met een schuimpaan uit de frituur scheppen en in een schaal doen met keukenpapier om de churros even uit te laten lekken. Bestrooi ze nu met kristal of poedersuiker (zie onderstaande serveertips) en houdt ze warm met eventueel een laagje aluminiumfolie over de schaal. Bak op deze wijze het restant van het beslag en maak zo nog meer heerlijke Churros.
Tips om te serveren:
Waarbij het beste is om dit direct te doen als ze nog heel warm zijn omdat
de smaken dan beter mengen
- Ruim bestrooien met kristal- of poedersuiker
- Of met kaneelsuiker (dit is kristalsuiker met een theelepel kaneel erdoor gemengd)
- 1 ruime eetlepel (het liefst verse fijn gehakt, maar anders gedroogde) rozemarijn
- Warme chocoladesaus
- Chocolade pasta (leuk met kinderen om in te dopen)
- Een bolletje ijs met slagroom wanneer u het als dessert serveert
Waarschuwing,
misschien niet zo’n gezellig bericht maar veiligheid gaat voor alles:
Wanneer u geen frituurpan heeft en een wok of andere pan gebruikt als om in
te frituren moet u altijd extra voorzichtig zijn. Zorgt u dan dat er een vochtige
theedoek of nog beter een blusdeken klaar ligt. Mocht de vlam in de pan slaan, GEBRUIK NOOIT WATER OM EEN FRITUURPAN TE
BLUSSEN, EN VERLAAT NOOIT DE KEUKEN ALS U AAN HET FRITUREN BENT! Wanneer u
het niet vertrouwd, zet het vuur uit en gebruik de blusdeken of theedoek om te
doven.
¡Buen Provecho!