
Naast het land van de zon staat Spanje tevens bekend als een land met heerlijk eten. Spanjaarden houden van uitgebreid eten en lekker lang tafelen. De avondmaaltijd is hier dan ook een hele beleving. Wie geniet er niet van een lekker glas sangria en een bordje tapas? Ook in het gebied van de Costa Blanca kunt u geweldig eten. Culinaire fijnproevers kunnen hun hart ophalen in dit deel van Spanje. Wat dacht u van een goed bereide paella of een traditionele Fideuà? Uw smaakpapillen beleven een feestje tijdens het proeven van de beroemde streekgerechten uit de Costa Blanca.
Streekgerechten uit de Costa Blanca
De Costa Blanca is hét gebied van het wereldberoemde gerecht paella. Dit rijstgerecht kan op verschillende manieren bereid worden. Ieder dorp heeft zijn eigen traditionele bereidingswijze. Er zijn honderden verschillende soorten paella, zoals arroz negro met inktvis, marinera met verschillende zeevruchten of Con costra, met een topping van omelet. Maar de Costa Blanca heeft nog meer te bieden op culinair gebied.
Bijzondere Iberico ham
Een product dat veel gegeten wordt langs de Costa Blanca is Iberico ham. Deze varkensham wordt vaak ‘pata negre’ genoemd, wat zwarte poot betekent. Hoewel de ham niet daadwerkelijk van de poot van de varkens wordt gemaakt, wordt deze wel op een bijzondere manier verkregen. De varkens eten de laatste maanden voor de slacht iedere dag 10 kilo eikels. Tevens heeft de ham een extra lang droog- en rijpingsproces. Deze combinatie geeft Iberico ham zijn karakteristieke hartige smaak. In tapas tentjes wordt Iberico ham vaak los gegeten of op een broodje. De ham is erg prijzig. Hierdoor wordt deze vaak in kleine hoeveelheden geserveerd.
De veelzijdige tortilla
Ook tortilla’s zijn een typisch Spaanse lekkernij. Deze omelet bestaat hoofdzakelijk uit ei, aardappel en uien. Er kan van alles aan toegevoegd worden als smaakmaker. Denk hierbij aan chorizo, kaas, hete pepers of zelfs truffel. Tortilla wordt in vrijwel alle tapas tentjes rijkelijk geserveerd. Het gerecht wordt zowel bij de lunch als bij het avond eten gegeten. Wie in de Costa Blanca verblijft moet dit typische Spaanse hapje absoluut geproefd hebben.
Zoete specialiteit Turrón
De zoete specialiteit van de Costa Blanca is Turrón. Deze snack is wellicht minder bekend bij de meeste toeristen. De zoete nougat is een erfenis van de Arabische overheersing van het gebied in de 15e eeuw. Het wordt gemaakt van amandelen, eiwit, suiker en/of honing. Turrón wordt gegeten als tussendoortje, toetje of lekkernij bij speciale gelegenheden. Er is bijna geen Spanjaard te vinden die niet gek is op deze zoete specialiteit.
Voor ieder wat wils
Dankzij het vele water kan men overal aan de Costa Blanca genieten van de lekkerste schaal- en schelpdieren. Langs de kust zijn overal gezellige restaurantjes te vinden. Of u nu een typisch Spaanse delicatesse wilt proeven of een simpel rijstgerecht wilt bestellen, de keuken van de Costa Blanca heeft iedereen iets te bieden. Van speciale paella’s tot zoete nougat. Iedereen kan heerlijk eten in dit kustgebied.