De laatste jaren worden Spaanse tapas steeds populairder in Nederland. De afgelopen tien jaar is er in Nederland een enorme stijging geweest van het aan het aantal tapasbars. Want tapas eten is gezellig, lekker en hip. Maar het Tapas eten in Spanje is toch wel net iets anders dan in Nederland, al is het alleen al door echte Spaanse ambiance eromheen. Wat veel mensen niet weten dat er in bepaalde delen van Spanje een verschillende tapascultuur is. Tijd om u eens uitgebreid te informeren over de echte Spaanse tapas.
Wat zijn Spaanse tapas
Een tapa is een klein typisch Spaans hapje wat geserveerd wordt met een drankje. Vooral in Andalusië krijgt u standaard bij ieder besteld drankje een gratis tapaatje. Er zijn zelfs tapasbars waar u een kaart krijgt waar u een gratis tapa uit kunt kiezen. Hoe leuk is dat! Ook in de rest van Spanje worden er al dan niet (gratis) tapas geserveerd. Zeker wanneer u bij een restaurant regelmatig komt zult u zien dat er vaak een tapa bij uw drankje geserveerd wordt. Soms alleen een schaaltje met olijven, nootjes of chips wat redelijk standaard is maar regelmatig ook andere tapas. Bijvoorbeeld een stukje tortilla, schaaltje met ensalada rusa of ensalada boca de mar, een chorizo worstje of stukje machego kaas is.
Hoe Tapas te eten
Tapas hoort u te eten met uw handen, of een klein vorkje en een servetje. Vaak staand of zittend aan de bar. Soms aan een tafel met allerlei bordjes in het midden met verschillende tapas waarvan iedereen deelt, hapt en geniet. Het is het perfecte eten om te delen, uit te proberen en zo te proeven van heerlijke lekkernijen. Voor iemand zoals ik die altijd moeite heeft om te kiezen tussen allerlei gerechten op het menu, super! Zo kun je door de kleine porties alles uitproberen waar u trek in heeft.
Een goede tip is om aan de ober te vertellen waar u van houdt (vis of juist vlees of vegetarisch) en wat u ongeveer wilt uitgeven. Zij kunnen dan voor u een aantal gerechtjes samenstellen en leert u misschien wel totaal nieuwe dingen om te eten waarvan u zelf niet aan had gedacht deze te bestellen. Ook belangrijk vertel wel waar u zeker niet van houdt, bijvoorbeeld bloedworst “morcilla” in het Spaans. Voor Spanjaarden echt een lekkernij terwijl veel Nederlanders er van gruwelen… toch wel even goed om dit van te voren aan te geven. Tapas worden verschillend aangegeven op de menukaart, hieronder uitleg over de betekenis ervan
Klassieke Spaanse tapas
Tapas: Een algemene benaming voor gerechtjes die geserveerd worden om met elkaar van te genieten. Dit kan zoals eerder vermeld zijn een schaaltje olijven of amandelen zijn, ene bitterbal of een schaaltje met knoflook garnalen.
Raciones: Op Spaanse menukaarten ziet u bij de tapas of voorgerechten vaak 2 kolommen met prijzen staan. 1 kolom met prijzen voor de “tapas” en 1 kolom voor de “raciones”. Dit betekent porties, raciones zijn dus een grotere portie en dus ook de duurdere versie van het tapa gerecht. Zeker wanneer u met meerdere ben en graag een paar gerechtjes wil delen is het handig om raciones te bestellen.
Pinchos: Deze heerlijke hapjes bestaan uit een stukje stokbrood bedekt met een stukje vlees, vis, kaas, ei of vegetarisch. En niet te vergeten een stokje (pincho) erin. Pinchos op deze wijze zijn ontstaan in het Noorden van Spanje, Baskenland. Maar ook in andere delen van Spanje worden ze op deze wijze geserveerd, dan worden ze ook wel Canapés genoemd. Pinchos kunt u ook op een andere manier op een “gewone” menukaart tegenkomen, dan zijn het spiesen, met kip, vlees of vis.
Platos Combinados: Ook dit heeft weer twee betekenissen, soms krijg je een gecombineerde schaal met diverse tapas. Bij andere restaurants, meer gewone restaurants en niet zo zeer tapas restaurants is het een gecombineerde (dagschotel) met vlees/vis en groente en bijvoorbeeld patatas. Staat het bij de tapas dan kunt er ervan uitgaan dat het een verzameling van tapas is.
Tapas zelf maken
Ook als u (nog) niet in Spanje woont of er op dit moment niet naar toe kan gaan, kunt u wel Spaanse tapas eten. U kunt deze bij een tapas restaurant in Nederland eten of bestellen, maar ook zelf maken. Op onze website bij staan allerlei heerlijke Spaanse recepten. Maar het hele internet staat vol met leuke recepten voor Spaanse tapas. De een iets moeilijker dan de andere, soms met een Nederlandse of Aziatische twist, maar zo lang het maar lekker is toch? Tapas zelf maken is leuk om te doen, je kunt het vaak grotendeels van te voren voorbereiden als u gasten krijgt. Zodat u niet zelf heel de avond in de keuken staat en gezellig met uw gezelschap zonder stress in de keuken kunt tafelen.
Spaanse tapas recepten
Natuurlijk kunnen we het niet laten om een paar van onze favoriete tapas recepten met u te delen, hieronder volgen de recepten van een paar klassieke Spaanse tapas recepten:
- Tortilla (authentieke Spaanse aardappelomelet)
- Gambas al Ajillo (knoflook garnalen)
- Calamares a la Romana y alioli (inktvisringen met knoflooksaus)
- Costillas Asadas (Spareibs op Spaanse wijze)
- Albóndigas con Salsa (gehaktballetjes in rode saus)
Leuk als u een reactie geeft wanneer u ze uitgeprobeerd heeft. Het recept met de Gambas al Ajillo (knoflook garalen) is overigens echt heel populair! Probeer ook zeker eens de andere recepten uit en laat weten hoe het resultaat was.
Buen Provecho!